bahasa inggris
how to make cake combro
Combro or sometimes called comro or GEMET is a typical food of West Java. Are made of grated cassava combro formed round the inside is filled with oncom sauce then fried, because that is named combro which is short for oncom in jero (Sundanese language (but not comro combro its traditional name), meaning:
oncom inside, as well as with GEMET is short dage dage saemet means in which mean more or less the same.
food is more delicious eaten while still warm.
Material made combro:
- 750 grams of cassava, grated
- 100 grams of steamed potatoes, mashed
- 1 teaspoon salt
- 1 leek, thinly sliced
- To taste oil for frying
Materials for the content:
- 300 grams oncom, destroy
- 1 leek, thinly sliced
- 3/4 teaspoon salt
Spices:
- 5 spring onions
- 2 cloves garlic
- 3 pieces of red chilli
- 2 pieces of cayenne pepper
- 3 cm kencur
How to make:
- Stir grated cassava, potatoes finely and salt, then enter the sliced scallions
- Heat 2 tablespoons oil and saute until fragrant spice
- Input oncom stir until cooked. Add onion stir until smooth
- Take cassava dough and flatten earlier give oncom contents. Round back and fry until cooked.
- Serve more delicious when ripe.
bahasa indonesia
Combro atau kadang disebut comro atau gemet merupakan makanan khas dari Jawa Barat. Combro terbuat dari parutan singkong yang dibentuk bulat yang bagian dalamnya diisi dengan sambal oncom kemudian digoreng, karena itulah dinamai combro yang merupakan kependekan dari oncom di jero (bahasa Sunda (Namun nama tradisionalnya combro bukan comro), artinya: oncom di dalam, begitu juga halnya dengan gemet merupakan kependekan dari dage saemet artinya dage di dalam yang artinya kurang lebih sama. Makanan ini lebih enak disantap saat masih hangat.
Bahan membuat combro :
-- 750 gram singkong, parut
-- 100 gram kentang kukus, haluskan
-- 1 sendok teh garam
-- 1 batang daun bawang, iris halus
-- minyak secukupnya untuk menggoreng
Bahan untuk isi :
-- 300 gram oncom, hancurkan
-- 1 batang daun bawang, iris halus
-- 3/4 sendok teh garam
Bumbu halus :
-- 5 siung bawang merah
-- 2 siung bawang putih
-- 3 buah cabai merah
-- 2 buah cabai rawit
-- 3 cm kencur
Cara membuat :
-- aduk singkong parut, kentang halus dan garam, lalu masukkan daun bawang iris
-- panaskan 2 sendok makan minyak goreng lalu tumis bumbu sampai harum
-- masukan oncom aduk sampai matang. Tambahkan bawang aduk sampai rata
-- ambil adonan singkong tadi pipihkan dan beri isi oncom. Bulatkan kembali lalu goreng sampai matang.
-- lebih enak sajikan saat matang.
Enak banget, eeeemmm yummy...
BalasHapus